Smedegårdens Juledram 2008

Denne snaps (dram) er 'fyldt' med jul - især når man tænker på ingredienserne. Jeg udviklede den, da vi på det tidspunkt (julen 2008) boede i et boligkompleks kaldet Smedegården - deraf navnet.
Den er mørk og fyldig med en god balance mellem det bitre og søde. Der er mange ingredienser i, hvilket giver den et lidt kompleks smag.
Som sagt lavet i 2008, så smagen er lidt glemt, men mine noter siger at den smagte pragtfuldt.
Snapsen var forøvrigt med i ekstrabladets juletillæg (2012)
Forb. tid15 min
Tilb. tid10 d
Hviletid30 d
Samlet tid40 d 15 min
Ret: Julesnaps, Snaps

Ingredienser

  • 7 g kanelstang (brækket i småstykker)
  • 7 g hele kardemomme (flækket)
  • 3 g kryddernelliker (hvis duften er svag, kan der sættes lidt mere til)
  • 13 g lakridsrod (granuleret el. hakket)
  • 6 g stjerneanis (brækket i småstykker)
  • 3 g koriander (pulver el. knust)
  • 9 g galangasrod (skåret i småstykker)
  • 2 g citronskal (uden for meget hvidt - evt. tørret)
  • 7 g appelsinskal (uden for meget hvidt - evt. tørret)
  • 6 hele kaffebønner
  • 1 flaske vodka eller Brøndum klar snaps

Sådan gør du

  • Hak, skær, bræk ingredienserne (se kommentarer på listen). Med hensyn til appelsin- og citronskal, bør du undgå det hvide. Det er meget bittert og kan ødelægge smagsindtrykket.
    Eventuelt kan du skrælle frugtskallen og derefter med en skarp kniv fjerne det hvide.
  • Læg alle ingredienserne i et sylteglas og overhæld med vodka eller snaps
  • Lad det trække i 8-10 dage (mørkt og køligt). Omryst blandingen nu og da.
  • Efter 8-10 dage filtreres blandingen (evt. to gange). Lad den hvile i mindst 4½ uge. Hvis du starter omkring 9. november, vil snapsen være klar til juledagene.

Noter

Det er muligt at anvende ingredienserne i pulverform (fx koriander, galangasrod) hvis du ikke kan få dem hele. Men husk at filtrere mindst 2 gange evt. læg alle krydderierne i en filter tepose (ellers kan snapsen godt blive uklar pga. pulveret).