Citron-Lime snaps (hurtig)

Så har man glemt, at sætte julesnapsen over, og svigerfar - som er en kyndig mand udi snapsekunsten - kommer til julefrokosten. Du har lovet ham noget specielt - og nu ingen julesnaps.
Fortvivl ikke, denne snaps tager cirka to dage at lave og kan drikkes med det samme. Der er ingen 'eksotiske' ingredienser og ingen frugter, bær eller blade der skal plukkes ved midnatstid el. lign.
Formodentlig har du allerede den ene ingrediens liggende på køkkenbordet; citronerne til rejerne og fiskefileten. Lime er der mange der bruger i dag sammen med fx citron, så du har måske også dem liggende (ellers undlad dem - men det er så en anden snaps).
Snapsen smager af - nå jah citron og lime, er lidt syrlig og sød.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid1 day 12 timer
Samlet tid1 day 12 timer 10 minutter
Ret: Julesnaps, Påskesnaps, Snaps, sommersnaps

Ingredienser

  • 2 stk. citroner Helst økologiske
  • 2 stk. lime Helst økologiske
  • 5 spsk. sukker Almindelig eller rørsukker
  • ½ fl. vodka eller Brøndum klar snaps ca. 375 - 400 ml
  • 10-15 ml citronsaft Fra citronerne
  • 10-15 ml limesaft Fra lime

Sådan gør du

  • Vask både citroner og lime. Hvis de ikke er økologiske, bør du vaske dem grundigt (fx med opvaskemiddel) og skyl dem grundigt.
  • Skær forsigtigt skrællen af citroner og lime - undgå at få det hvide med, det er bittert og smager rædselsfuldt. Får du alligevel noget med, kan du skære det væk med en skarp kniv.
  • Læg citron og lime skaller i et sylteglas (min. 500 ml) og tilsæt sukker. Omryst så sukkeret lægger sig på alle skallerne. Lad dette stå i minimum 6 timer (helst op til 12 timer).
  • Efter 6 timer vil der formodentligt være lidt væske i glasset. Det er olierne der er trukket ud af skallerne.
  • Overhæld blandingen med vodka / snaps, ryst grundigt og lad stå mørkt i 24 timer.
  • Tilsæt 10 ml citronsaft og 10 ml limesaft. Prøvesmag, hvis det er for surt, kan du tilsætte lidt mere sukker. Har blandingen en tilpas syrlighed, tilsættes mere citron og limesaft (i lige dele).
    Hvis blandingen er for bitter (du fik ikke alt det hvide af), kan man tilsætte en knivspids groft køkkensalt (dvs. 6-8 krystaller).
  • Blandingen kan nu filtreres. Vil man have den helt klar, kan man filtrere to gange gennem det samme kaffefilter. Man skal dog forberede sig på, at det tager tid med anden omgang.
  • Det er en fordel, at lade snapsen stå et døgns tid - specielt hvis man har tilsat salt (det tager lidt tid at virke). Man kan komme lidt mere salt i, hvis den stadig er bitter, men vær forsigtig.

Noter

Når du laver snapsen, bruger du saften fra citronerne / lime. Husk derfor først skræller du citron / lime - derefter presser du saften ud (og ikke omvendt). Brug eventuelt et stykke køkkenrulle til at få bedre fat på de skrællede lime / citron.
Som sagt har du ingen lime (og forretningerne er lukket), kan du nøjes med at lave en citronsnaps - du skal blot bruge 3 citroner (og cirka 20 ml saft). Fremgangsmåden er den samme.
I ovenstående tilsatte jeg groft salt i en lille mængde (6-8 krystaller), hvis snapsen var bitter. Snapsen kan blive bitter pga. det hvide i skallen, men der er også bitterstoffer i selve skallen. Det tager dog længere tid at udtrække disse, så derfor bør man ikke lade snapsen stå og trække i mere end 24 timer.