Hybenkradser

Der er i Danmark to vildtvoksende roser. Den almindelige klitrose (med mørkebrune/sorte bær) og den almindelige vildrose (med gule/orange bær).
Man kan lave snaps på begge arter. I denne opskrift har jeg brugt den almindelige vildrose.
Bærrene (hyben) plukkes når de er fuldmodne, d.v.s. omkring august-oktober. Det er bedst at bruge de helt fuldmodne bær (næsten overmodne), da der ellers vil komme meget pektin fra skallen - pektin kan danne en snapsegéle, hvilket jo ikke er meningen - snaps skal drikkes ikke spises.
Jeg har set opskrifter, hvor man bruger de hele bær og opskrifter, hvor man kun bruger skallen. Den følgende opskrift er med skallen alene.
Forb. tid2 d
Tilb. tid30 d
Hviletid30 d
Samlet tid62 d
Ret: Snaps

Ingredienser

  • ½-1 liter fuldmodne og friskplukkede hyben
  • 1 flaske vodka eller Brøndum klar snaps

Sådan gør du

  • Bærrene vaskes grundigt
  • Bærrene skæres i mindre stykker og frøene fjernes
  • Skyl i meget varmt vand (nedbryder pektin)
  • Lad dem tørre i 1-2 dage (evt. tør dem i ovnen)
  • Fyld dem på et sylteglas og hæld spiritussen over. Omryst jævnligt
  • Lad dem trække i 1 måneds tid (prøv at smag om den er stærk nok - ellers giv den et par dage mere)
  • Filtrer og lad snapsen hvile i mindst 1 måneds tid

Noter

Såfremt snapsen er for 'krads' - kan den fortyndes med noget mere vodka eller snaps.
Jo længere den trækker, jo mere 'krads' bliver den