Hybenkradser
Der er i Danmark to vildtvoksende roser. Den almindelige klitrose (med mørkebrune/sorte bær) og den almindelige vildrose (med gule/orange bær).Man kan lave snaps på begge arter. I denne opskrift har jeg brugt den almindelige vildrose.Bærrene (hyben) plukkes når de er fuldmodne, d.v.s. omkring august-oktober. Det er bedst at bruge de helt fuldmodne bær (næsten overmodne), da der ellers vil komme meget pektin fra skallen - pektin kan danne en snapsegéle, hvilket jo ikke er meningen - snaps skal drikkes ikke spises.Jeg har set opskrifter, hvor man bruger de hele bær og opskrifter, hvor man kun bruger skallen. Den følgende opskrift er med skallen alene.
Ingredienser
- ½-1 liter fuldmodne og friskplukkede hyben
- 1 flaske vodka eller Brøndum klar snaps
Sådan gør du
- Bærrene vaskes grundigt
- Bærrene skæres i mindre stykker og frøene fjernes
- Skyl i meget varmt vand (nedbryder pektin)
- Lad dem tørre i 1-2 dage (evt. tør dem i ovnen)
- Fyld dem på et sylteglas og hæld spiritussen over. Omryst jævnligt
- Lad dem trække i 1 måneds tid (prøv at smag om den er stærk nok - ellers giv den et par dage mere)
- Filtrer og lad snapsen hvile i mindst 1 måneds tid
Noter
Såfremt snapsen er for 'krads' - kan den fortyndes med noget mere vodka eller snaps.
Jo længere den trækker, jo mere 'krads' bliver den