Gammel Dansk Bitterdram

Ikke at forveksle med den kendte og i øvrigt udmærkede Gammel Dansk fra Ålborg. Denne opskrift fandt jeg i Hans Lyngby Jepsen; Brændevin, bjedsk og bitter (1973)
Farven er gullig og smagen er kraftig, lidt bitteragtig.
Forb. tid15 min
Tilb. tid3 d
Hviletid14 d
Samlet tid17 d 15 min
Ret: Snaps

Ingredienser

  • 15-16 stk. mandler (halverede)
  • 1 stang vanillie (skåret i småstykker)
  • 3 stk. kardemomme
  • 6 stk. nelliker
  • 1 hel muskatnød (skæres i mindre stykker)
  • 10 stk. sorte peberkorn
  • 15 stk. allehånde
  • 1 flaske vodka eller Brøndum klar snaps

Sådan gør du

  • Snit mandlerne på langs. Skær vanillestangen i småstykker. flæk kardemomme ved at slå det med den flade side af en kniv. Hak muskatnødden i mindre stykker.
  • Læg alle ingredienserne i et sylteglas (el. lign.), og overhæld med snapsen / vodkaen
  • Blandingen trækker i 2-3 dage, hvorefter den filtreres. Har bedst af at trække i mindst 14 dage.

Noter

Hans Lyngby Jepsen:
På de samme krydderier kan der tages endnu et aftræk, denne gang med lidt længere trækketid, fire - fem døgn. Det første aftræk er det kraftigste, men hvis man blander de to aftræk, får man to flaske ensartet og meget fintsmagende gammeldansk bitter.
Ved lagring bliver den kun bedre. Jeg har prøvet at lagre i flere år. Farven er gullig, kraftig og bestandig.