Allehånde Dram (likør)

Allehånde dram er en likøragtig bitter/dram. Den kaldes også en Pimento dram (likør), da allehånde kommer fra pimento træet.
Da jeg skulle lave en af mine specielle drinks (Mejeristens Piña Colada), havde jeg brug for en pimento likør som den ene ingrediens. Efter et stykke tids efterforskning, fandt jeg ud af, at denne likør var baseret på allehånde, kanel og rom.
Så igang med at komponere en Pimento likør (okay snød lidt - fandt et par opskrifter på nettet). Jeg kunne formodentlig have fået den billigere og hurtigere ved at finde den i en forretning.
Da den var færdig, kunne jeg ikke lade være at smage på varen. Den dufter af Jul (allehånde & kanel) og den smager lidt af Jul (næsten hen imod Glögg koncentrat). Men godt smagte den - så ikke alene kan den bruges som ingrediens i drinks, men den kan også drikkes alene.
Da den er sød (pga. sukkeropløsningen), kan den udemærket bruges som likør til kaffen juleaften.
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid12 days
Hviletid2 days
Samlet tid14 days 20 minutter
Ret: Dram, Drink_bitters, Julesnaps, Snaps

Ingredienser

  • 60 ml allehånde hele
  • 7-8 cm kanelstang
  • 350 ml lys rom eller mørk rom, jeg brugte halvt af hver, da jeg løb tør for hvid/lys rum
  • 160 ml rørsukker
  • 350 ml vand

Sådan gør du

  • Knus de hele allehånde bær. De skal knuses groft og skal ikke blive til pulver.
  • Læg de knuste bær i et sylteglas og hæld rommen over.
  • Ryst blandingen jævnligt i 5 dage
  • På femte dagen, bræk kanelstangen i småstykker og tilsæt til blandingen
  • Blandingen rystes dagligt (helst flere gange). Når blandingen har stået i 7 dage (totalt 12 dage), filtreres blandingen over i en flaske / karaffel.
  • Vandet varmes op og sukker tilsættes vandet. Der omrøres ind til sukkeret er opløst. Lad sukkerblandingen afkøle.
    Når sukkerblandingen er afkølet tilsættes den til allehånde/kanel blandingen og flasken omrystes kraftigt.
  • Lad blandingen stå i mindst to dage - omryst dagligt.
  • Blandingen kan holde sig i 2 måneder eller mere, den vil ikke mugne el. lign., men smagen vil ændre sig over tid.
    Sætter du den i køleskabet forlænges holdbarheden. Men husk at proppen skal være tætsluttende!

Noter

Hvis man vil have den mindre sød (og lidt stærkere alkoholprocent), kan man tilsætte mindre sukker.