Denne snaps (dram) er 'fyldt' med jul - især når man tænker på ingredienserne. Jeg udviklede den, da vi på det tidspunkt (julen 2008) boede i et boligkompleks kaldet Smedegården - deraf navnet.Den er mørk og fyldig med en god balance mellem det bitre og søde. Der er mange ingredienser i, hvilket giver den et lidt kompleks smag.Som sagt lavet i 2008, så smagen er lidt glemt, men mine noter siger at den smagte pragtfuldt.Snapsen var forøvrigt med i ekstrabladets juletillæg (2012)
Forb. tid15 minuttermin
Tilb. tid10 daged
Hviletid30 daged
Samlet tid40 daged15 minuttermin
Ret: Julesnaps, Snaps
Ingredienser
7gkanelstang(brækket i småstykker)
7ghele kardemomme(flækket)
3gkryddernelliker(hvis duften er svag, kan der sættes lidt mere til)
13glakridsrod(granuleret el. hakket)
6gstjerneanis(brækket i småstykker)
3gkoriander(pulver el. knust)
9ggalangasrod(skåret i småstykker)
2gcitronskal(uden for meget hvidt - evt. tørret)
7gappelsinskal(uden for meget hvidt - evt. tørret)
6helekaffebønner
1flaskevodka eller Brøndum klar snaps
Sådan gør du
Hak, skær, bræk ingredienserne (se kommentarer på listen). Med hensyn til appelsin- og citronskal, bør du undgå det hvide. Det er meget bittert og kan ødelægge smagsindtrykket.Eventuelt kan du skrælle frugtskallen og derefter med en skarp kniv fjerne det hvide.
Læg alle ingredienserne i et sylteglas og overhæld med vodka eller snaps
Lad det trække i 8-10 dage (mørkt og køligt). Omryst blandingen nu og da.
Efter 8-10 dage filtreres blandingen (evt. to gange). Lad den hvile i mindst 4½ uge. Hvis du starter omkring 9. november, vil snapsen være klar til juledagene.
Noter
Det er muligt at anvende ingredienserne i pulverform (fx koriander, galangasrod) hvis du ikke kan få dem hele. Men husk at filtrere mindst 2 gange evt. læg alle krydderierne i en filter tepose (ellers kan snapsen godt blive uklar pga. pulveret).