Citron-lime snaps (molekylær)
En snaps, som først var en fejltagelse og derefter blev forvandlet ved at bruge et tricks fra molekylær gastronomi (og gamle dage).Jeg ville lave en 'hurtig' snaps til at rede ansigt over for den snapsekyndige svigerfar, når man nu havde glemt at sætte julesnapsen over i slutningen af oktober.En hel citron, prikket med en gaffel (40-50 huller jævnt fordelt) - overhældt med ½ liter snaps og sat til at trække i 1-2 dage. En herlig citronsnaps? - faktisk ikke, den var absolut udrikkelig (meget bitter fra det hvide i citronskallen).Og så måtte jeg bruge det gamle trick med at få bitterstofferne ud af lever - mælk!Så ud af det kom en velsmagende (cirka 4 glas) citron-lime snaps - en forvandling fra noget udrikkelig stads, til en god snaps. Få forklaringen nedenfor i kommentar feltet (også lime-delen).
Ingredienser
- 1 hel Citron Helst økologisk, ellers rens den grundigt
- ½ liter vodka eller Brøndum klar snaps
- 2 hele Citroner
- 1 hel Lime
- 2 dl vodka eller Brøndum klar snaps
- ½ liter Sødmælk Skal være sødmælk - rigtig fed
Sådan gør du
- Vær sikker på at citronen er økologisk. Vask den grundigt (og skyl grundigt) hvis den ikke er.
- Prik 40-50 huller (helt igennem skallen) med en gaffel.
- Overhæld med vodka / klar snaps og lad stå og trække i 1-2 dage (mørkt).
- Filtrer snapsen i et nyt sylteglas og smag. Den er formodentlig ret bitter og ikke særlig velsmagende. Kan du lide den som den er, behøver du ikke at forsætte (men prøv alligevel).
- Til snapsen tilsætter du nu den friskpressede saft fra to citroner og en lime. Omrør godt.
- Tilsæt de 2 dl vodka / klar snaps og omrør.
- Tilsæt nu mælken - luk sylteglasset.; og ryst blandingen kraftigt. Den skulle nu blive grynet og ligne gammel sur mælk.
- Stil den på køl i 1-2 dage, og ryst kraftigt ind imellem.
- Blandingen skal nu filtreres igennem et kaffefilter (kræver en del tålmodighed). Fyld kaffefilter godt op (uden det løber over). lad det meste af første portion blive filtreret ned i et glas. Det er nu meget 'tåget' og ikke klart.Flyt filter over til et nyt glas og hæld det første filtrat over i kaffefiltret. Det er meget vigtigt, at du IKKE tager et nyt filter - selv om det er næsten fyldt op med en geleagtig masse. Denne masse virker som et ekstra filter og vil klare snapsen endnu mere.Du kan nu se, at snapsen bliver mere klar - filtrer det hele igennem kaffefiltret med den geleagtige masse. Er du ikke helt tilfreds med, hvor klar snapsen er, kan du gentage filtreringen gennem kaffefilter og gelemasse. Du skal regne med, at det tager op til 6 timer at få filtreret snapsen (dæk eventuelt filter med et stykke folie).
- Snapsen kan drikkes med det samme. Da spritprocenten er faldet til ca. 30%, kan man med fordel gemme snapsen i køleskabet.
Noter
Hvorfor gik det så galt i første omgang? - jeg tænkte ikke over, at det hvide i skallen er ekstremt bittert og i den citron jeg brugte var det hvide lag meget tykt.
Jeg skulle have skrællet citronen fint - uden de hvide, og eventuelt tilsat lidt citronsaft (den opskrift kommer om ikke så længe).
Hvorfor lime? - for at få reaktionen fra mælken, hvor proteinerne (fedtet) skiller ud og opsuger de bitre smagsstoffer, skal blandingen være sur. Jeg blev derfor nødt til at tilføje citronsaft, men da jeg ikke havde nok - måtte jeg bruge saften fra en lime (også sur). Egentlig tilføjer limen lidt ekstra til snapsen - uden at virke dominerende.
Den geleagtige masse er faktisk ost - men formodentlig en rædselsfuld en af slagsen (jeg skulle ikke nyde noget).
Ideen - min farmor (som var kogekone / kok), lagde altid lever i noget sødmælk natten over - 'for at den ikke skulle bliver bitter'.