Kære |
{date} |
Du sidder nu med en nyskabelse - for snapseklubben.dk - et nyhedsbrev.
Det vil nok ikke udkomme med et helt fastlagt interval, men blive udgivet efter behov, dvs. når der er noget interessant og nyt at fortælle om. Jeg regner dog med, at vi snakker én gang om måneden.
Noget af det faste indhold vil blive en rubrik om siden sidst, som vil fortælle de nye opskrifter, nye ting på hjemmesiden o.lign. Der kan også snige sig lidt 'rigtige' nyheder ind, hvis dem der bruger snapseklubben.dk har noget at fortælle (fx en ny snaps de har brygget). Så jeg vil med glæde modtage artikler, opskrifter, billeder osv. fra jer brugere. I kan kontakte mig via kontaktformularen på hjemmesiden.
Med hensyn til fremtiden vil jeg lave et nyt underpunkt, der hedder Drinks - hvorfor nu det? at lave velsmagende drinks, er egentlig det samme som at brygge sin egen kryddersnaps, man blander blot essenser i det rette forhold for at få et smagsbillede frem. Okay, og så kan jeg også godt lide at blande og smage drinks - men I behøver jo ikke at klikke på det menupunkt, hvis I ikke er interesserede.
Et andet fast indlæg i nyhedsbrevet er 'det faglige' indlæg. Der vil jeg tage forskellige emner op, fx årstidens snapseplanter, snapsens historie, teknikker o.lign., det kan nok lyde som kedelig teori, men jeg vil forsøge at lave det interessant. Her er I også meget velkommen til at bidrage med ideer, artikler o.lign.
På et eller andet tidspunkt vil jeg nok også begynde at lægge en enkelt reklame fra en sponsor ind i nyhedsbrevet.
|
|
Siden sidst: Det første nyhedsbrev kan jo kun omhandle det faktum, at snapseklubben.dk langt om længe er kommet på plads, og der er lagt en god samling af opskrifter op på hjemmesiden. Der er også kommet nyt design, som jeg håber falder i læserens smag. |
|
Snaps eller brændevin er egentlig den nye dreng i klassen. Lang tid før alkymisterne fandt Auqa Vitae (livets vand) havde mennesket brygget øl, mjød og vin.
I oldtiden vidste man både i Ægypten, Grækenland og Romerriget, at man kunne få vinens ånd til at brænde med en blå flamme når man varmede vinen op - deraf udtrykket vinånd.
|
|
Vi skal helt op i det 12. århundrede før der begynder at ske noget. Man har fundet et gammelt skrift (Mappae Clavicula), hvor forfatteren beskriver hvordan man kan udvinde en klar og brandbar væske ud fra stærk vin blandet med salt og kogt i et specielt kar. Forfatteren anså det som en morsom tryllekunst.
Vi skal faktisk helt frem til omkring år 1300, før der en alkymist (Arnoldus Villanova), der mener han har fundet noget særligt brugbart - til fremstilling af guld. Han kalder dette nye grundstof navnet Aqua Vini (Vinvand).
Samtidigt er der to italienske læger, der begynder at anvende det "brændte vand" som lægemiddel, bl.a. mod pest (1300-tallets håndsprit?)
Så vi skal lidt længere frem før man begynder at drikke alkoholen (etanol), som er det, disse folk har fået ud af at destillere vin.
Hvordan og hvorfor man egentlig begyndte at drikke "livets vand" vides ikke, men mon ikke det var navnet, der inspirerede til at drikke det mod alskens ulykker?
I Stockholms Stads regnskabsbøger fra 1469, findes der opført en udgift til "brændevin til krudt". I 1494 ser vi i samme by, en retssag mod en kvinde, som brænder og sælger brændevin. Hun får et tilhold om kun at sælge hele tønder til fremstilling af krudt; spørgsmålet er jo så om hun har solgt brændevin til at drikke i små bægre?
Så vi må nok regne med, at brændevinen gør sit indtog omkring 1469 - 1494, som drikkevare på linje med øl, mjød og vin.
Den tidligere omtalte Villanova fandt forøvrigt ud af, at denne Aqua Vini ville blive 'forurenet', hvis den ikke blev opbevaret i glas eller en guldbeholder. Forureningen bestod i, at dette 'vinvand' udtrak farver, dufte og smag fra træbeholdere, hvis det blev opbevaret i disse. Hvis man lagde urter i vinvandet ville det ligeledes blive forurenet af urterne ved at ændre farve, lugt og smag - så kryddersnapse er en lidt ældre opfindelse.
Vi ved at på Holbergs tid, var brændevin almindeligt drukket (misbrugt) af almuen, tænk bare på 'Jeppe på Bjerget' Alle siger Jeppe drikker, ingen siger hvorfor Jeppe drikker.
|
|
Og så lige den uundgåelige reklame:
Hvis du synes om snapseklubben.dk så fortæl dine venner, bekendte, familie og alle andre om den. Jo flere der kender den jo bedre.
Og mens du er ved det - få dem til at melde sig til nyhedsbrevet.
Ellers er der ikke meget mere, så nu må jeg ud og lave lidt flere spændende kryddersnapse.
|
Med venlig hilsen Ole Koustrup Hansen |
|