{date}
Kære

Så gik den første efterårsmåned. Træerne begynder at tabe bladene og hvis man ikke er hurtig, får fuglene taget sig af frugter og bær.

Kort sagt - det er tid til at begynde at tænke på JULesnaps (og Gløgg).

Lad mig lige benytte lejligheden til at sige tak til alle jer, som har tilmeldt jer nyhedsbrevet siden sidst.

Nu har jeg prøvet at undgå at offentliggøre nogen former for e-mail adresser på mine hjemmesider (det tiltrækker spam som sukker tiltrækker fluer). Tidligere havde jeg et 'forum' på siden, men det viste sig at være sårbart over for hacker angreb.

Men hvis du har nogle spørgsmål, kommentarer eller opskrifter du vil dele er der en kontaktside, men du er også velkommen til at skrive en e-mail til mig på adressen (fjern mellemrum og erstat snabel-a med det magiske tegn): snapsemesteren (snabel-a) snapseklubben . dk


Julesnapse Kalender: 

Seneste dato, hvor de skal være sat over for at nå det til 1. Juledag. Men du kan da godt starte allerede nu - snapsen bliver ikke for gammel. Om du så kan holde smagsløgene væk så længe er jo en anden sag.

7/10: Rønnebær snaps
24/10: Hyldebær snaps
27/10: Æble Julesnaps
31/10: Appelsin-Kaffe snaps & Mandarin-Kaffe snaps
4/11: Pære snaps
8/11: Æble snaps II
9/11: 40+ Julesnaps
17/11: Tranebær snaps
20/11: Smedegårdens Juledram 2008
7/12: Oldermandens Julesnaps
10/12: Allehånde Dram (likør)
17/12: Lakrids Julesnaps
19/12: Citron-Lime snaps (molekylær)
22/12: Citron-Lime (hurtig)


Sæson:

Du kan måske være heldig at finde Havtorn ude ved kysten (hvis ikke fuglene allerede har været der). Hyldens bær er klar nu (husk et opkog!).

Hvis du kan huske hvor mælkebøtterne stod, kan du grave roden op til en dejlig efterårssnaps.

Rønnebærrene skal nok også plukkes nu - før fuglene får spist dem alle sammen. Slåenbær er også klar - men husk at de skal have et par døgn i fryseren, før du sætter dem over.

Tormentilroden kan graves op nu og sættes over til snaps.

Husk, at det også er nu du kan bruge æblerne og pærerne fra haven.


Gløgg:

Det er jo nok ikke rigtig Jul, før end vi har fået Gløgg og Æbleskiver. Det nemmeste er jo nok at købe en færdig blanding på 1-liters mælkekarton (jamen skat, jeg troede det var mælk ;-). Men den bedste Gløgg er nok den man selv laver. Så hermed giver jeg min hemmelige opskrift på gløgg videre ...

10 stk. Hele nelliker
4 stk. Hele kardemomme (brækkes åbne)
1-2 stk.

Pomeransskaller eller tørrede appelsinskaller (uden det hvide)
Bruger man appelsinskaller kan man med fordel tilsætte 1 cl orange bitter efter krydderierne er taget op.

1 stang Kanel (ca. 10 cm) - brækkes i småstykker.
2 stk. Svesker
100 g Rosiner
100 g Mandler (smuttede og skåret i tynde flager)
1 flaske Vodka eller Klar Brøndum / O.P. Anderson 
10 cl Portvin
10 cl Cognac (alternativt kan man bruge en mørk, kraftig rom)

Krydderierne (nelliker, kardemomme, pomeransskaller, kanel) får et hurtigt opkog (ikke for meget vand!). De puttes derefter i en tepose eller et kaffefilter, som lukkes godt (med en lang snor - de skal tages op af blandingen efter et stykke tid).

I et stort sylteglas (1½ - 2 liter) hældes rosinerne og sveskerne i. Jeg har prøvet at smide mandlerne i, men syntes ikke at det gav meget til smagen. Så egentlig vil jeg råde til, at man IKKE lægger dem i blandingen på nuværende tidspunkt. Posen med krydderierne lægges oven på rosinerne og sveskerne.

Der tilsættes nu det afkølede (vigtigt) kogevand fra krydderierne, snapsen, portvinen og cognacen. Blandingen rystes, så væsken blandes godt med rosinerne. Krydderiposen SKAL være dækket af væske (evt. læg den mellem rosinerne.

Man stiller nu blandingen et mørkt sted (og ved stuetemperatur 20-22 grader). Blandingen skal omrystes en gang om dagen. Efter 4 uger tager du posen med krydderierne op af blandingen. Hvis du har brugt almindelig appelsinskal, kan du med fordel tilsætte 1cl orange bitter.

Du lader nu denne blanding stå mørkt og ved stuetemperatur i minimum 2 uger. de første 10 dage omrystes blandingen - og derefter skal den have lov til at passe sig selv og falde til ro. Du kan derfor godt begynde nu - senest 12/11 hvis det skal være færdigt Juleaften - hvis du vil have det klar til første advent - skal du starte nu.

Når du skal til at bruge gløgg (og æbleskiver), bruger du blandingen på følgende måde -

Man hælder rødvin op i en gryde, tilsætter mandler og evt. lidt ekstra rosiner.

Man varmer rødvinen op - langsomt uden den koger (maks. 65 grader). Hvor meget du skal bruge afhænger af hvor stærk du ønsker gløggen.

Ekstrem stærk: Brug ikke rødvin, men varm essensen (uden det koger).
Meget stærk: 2 dele gløgg essens - 1 del rødvin
Stærk: 1 del gløgg essens - 1 del rødvin
Medium: 1 del gløgg essens - 2 dele rødvin
Svagelig: 1 del gløgg essens - 3 dele rødvin

Mens rødvinen opvarmes, smelter du 1-2 sukkerknalder i en ske (evt. en spiseske alm. sukker) - det smeltede sukker (må ikke brunes) røres ud i rødvinen.

Når rødvinen er varmet op, tilsættes den ønskede mængde gløgg essens (under omrøring). Hvis du ikke bruger det hele, så efterlad en passende mængde rosiner i resten af gløgg essensen. Ellers tilsætter du også rosinerne - de er næsten det bedste - sprængfyldte af alkohol og krydderier. Men pas på - de 'slår' kraftigt. Hvis der er en der får svesken, er det bare held - husk på sveskerne er også godt fyldte med alkohol.

Blandingen varmes lidt op (maks. 65 grader) under forsigtig omrøring og serveres straks.

Hvis du gemmer noget af gløgg essensen, kan du godt tilsætte lidt flere rosiner - men de bliver ikke så kraftige som dem der har stået i blandingen hele tiden.


Og så lige den uundgåelige reklame:

Hvis du synes om snapseklubben.dk så fortæl dine venner, bekendte, familie og alle andre om den. Jo flere der kender den jo bedre.

Og mens du er ved det - få dem til at melde sig til nyhedsbrevet.

Ellers er der ikke meget mere, så nu må jeg ud og lave lidt flere spændende kryddersnapse (og drinks).


Med venlig hilsen
Ole Koustrup Hansen

Ændringer af dit abonnement, Klik her .