Blåbær og lidt ekstra:
Da jeg boede i Finland et par år oplevede rigtige blåbær for første gang (det er rigtig mange år siden). Jeg må indrømme, at jeg faldt for dem på stedet, pragtfuld smag og duft. Desværre farvede de også kraftigt - der er en grund til, at man kan se mange finner med violet, blålige læber i efteråret.
Disse blåbær er også utroligt sunde. Blåbær indeholder masser af vitaminer og antioxydanter. Bl.a. har studier påvist, at de reducerer risikoen for forhøjet blodtryk. Jeg ved af erfaring at fordøjelsen bliver bedre.
Men blåbær er ikke bare blåbær. De nordiske blåbær (Vaccinium myrtillus) er absolut de bedste - smagsfulde, sødlige og propfyldt med vitaminer og antioxydanter (det var dem jeg fik i Finland).
Herhjemme er de hyppigst forekommende (vilde) blåbær faktisk mosebøllebær (Vaccinium uliginosium). Bærrene er aflange og smagen er ikke så kraftig.
Så er der amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum). Det er ofte dem man køber i supermarkedet og som planter til haven. Personligt synes jeg ikke særlig godt om dem. De er da velsmagende, men har absolut intet at gøre med det nordiske blåbær. De farver mindre og frugtkødet er mere grønt/hvidligt. Jeg synes også de er, i forhold til de nordiske blåbær, en anelse sure/syrlige.
Til snaps og almindelig smagsoplevelse bør man gå efter de nordiske blåbær. Jeg er sikker på en god planteskole også kan tilbyde buske af de nordiske blåbær til haven.
Og så lige en gammel og uprøvet snaps -
Livseliksir må da være det helt rigtige
90 g |
Aloë |
40 g |
Pomeransskal |
25 g |
Umodne pomeranser (de bedste kommer fra Sevilla, Spanien) |
15 g |
Ensianrod |
15 g |
Lærkesvamp |
15 g |
Rabarberrod |
15 g |
Teriak |
10 g |
Safran - snak med bankrådgiveren først, Safran er verdens dyreste krydderi. Prisen for Iransk Safran (bedste) er omkring 1.200€/kg.
|
4,5 liter |
Alkohol (de mener nok 90+% alkohol) |
5,5 liter |
Vand (Hvis man bruger alm. Vodka eller Brøndum skal man bruge ca. 9 liter og ikke tilsætte vand) |
Trækker i 8 dage. Derefter presses urterne og man tilsætter 5g Cognacessens (rigtig Cognac?). Efter urenhederne har sat sig til bunds filtreres blandingen.
Fra: Brændevinsgrisen af Holger M. Rasmussen og Johannes Larsen, Gyldendals Boghandel MCMXLVII (1947)
Nu er sådan ca. 8-9 liter snaps (når vand og alkohol blandes falder det samlede volumen) nok en stor mundfuld. Men hvis man dividerer droge mængden med 9 og bruger en liter Brøndum klar eller vodka rammer man ikke helt ved siden af.
|