{date}
Kære

Det er jo meeeeget lang tid siden, at jeg har udsendt et nyhedsbrev. 

Min første undskyldning er, at jeg opdaterede mine office programmer, og af en eller anden mærkværdigt årsag blev min kalender påmindelser ikke overført. Så den lille boks der kommer op hver måned for at påminde mig om at skrive et nyhedsbrev udeblev. Og så gik tiden bare pga. et travlt forår og en travl sommer, hvor jeg overhovedet ikke fik lavet snapse eller drinks.

Det passer nu ikke helt, i maj måned var der en bakke blåbær fra supermarkedet, som familien alligevel ikke havde lyst til at spise - så de måtte konserveres i alkohol.

Lad mig da også benytte lejligheden til at sige tak til alle jer, som har tilmeldt jer nyhedsbrevet siden sidst.

Nu har jeg prøvet at undgå at offentliggøre nogen former for e-mail adresser på mine hjemmesider (det tiltrækker spam som sukker tiltrækker fluer). Tidligere havde jeg et 'forum' på siden, men det viste sig at være sårbart over for hacker angreb.

Men hvis du har nogle spørgsmål, kommentarer eller opskrifter du vil dele er der en kontaktside, men du er også velkommen til at skrive en e-mail til mig på adressen (fjern mellemrum og erstat snabel-a med det magiske tegn) - snapsemesteren (snabel-a) snapseklubben . dk -


Siden sidst: 

Ny snaps:
Blåbærsnaps på amerikanske blåbær

Som nævnt ovenfor, fandt jeg en bakke blåbær, der meget snart skulle i skraldebøtten. Så for at undgå madspild, måtte de jo bruges til noget godt. Jeg diskuterer lidt om disse blåbær nedenfor.


Sæson:

Efteråret er på vej, og det er nu man skal til at tænke på Julesnaps.

Men efteråret byder også på et væld af bær og frugter. Tænk på æble og pære, man kan lave nogle fantastiske snapse ud af disse. Har man frugttræer i haven og masser af nedfaldsfrugt, kan man bruge nedfaldsfrugterne til snapsen (pas dog på hvepsene - de elsker nedfaldsfrugter).

Er du så heldig at bo nær ved vandet, er det nu du skal sanke havtorn (før fulgene får dem spist). Du kan også finde strandmalurt til en god bjesk.

Hvis du kan huske hvor dine mælkebøtter stod, kan du med fordel grave roden op nu og bruge den i en snaps.

Hyldebærrene er også på vej frem (i det mindste i min have). Men HUSK PÅ at hyldebær skal have et opkog for at ødelægge giften i dem.

Og det er nu rigtig sæson for rønnebær. Det er bedst at vente til oktober, men formodentlig har fuglene været der - så kom ud og få dem plukket ... mens du kan.

Det er lige før det er for sent til at lave en god valnødde snaps. Man bruger normalt de grønne valnødder der er bløde i skallen - kan du finde nogen af dem, gælder det om at få dem plukket og sat over med det samme.

Og så er der selvfølgelig brombær, slåen og eventuelt porse.

I de fleste kommuner er der efterhånden en Naturvejleder. Disse naturvejledere tilbyder ofte - og især nu - ture, hvor man kan lære om de urter, bær o.lign. man kan bruge i snaps. For det meste er deltagelse gratis - så jeg kan kun opfordre dig til at finde ud af om du kan komme på sådan en tur nær din bopæl.


Blåbær og lidt ekstra:

Da jeg boede i Finland et par år oplevede rigtige blåbær for første gang (det er rigtig mange år siden). Jeg må indrømme, at jeg faldt for dem på stedet, pragtfuld smag og duft. Desværre farvede de også kraftigt - der er en grund til, at man kan se mange finner med violet, blålige læber i efteråret.

Disse blåbær er også utroligt sunde. Blåbær indeholder masser af vitaminer og antioxydanter. Bl.a. har studier påvist, at de reducerer risikoen for forhøjet blodtryk. Jeg ved af erfaring at fordøjelsen bliver bedre.

Men blåbær er ikke bare blåbær. De nordiske blåbær (Vaccinium myrtillus) er absolut de bedste - smagsfulde, sødlige og propfyldt med vitaminer og antioxydanter (det var dem jeg fik i Finland).

Herhjemme er de hyppigst forekommende (vilde) blåbær faktisk mosebøllebær (Vaccinium uliginosium). Bærrene er aflange og smagen er ikke så kraftig.

Så er der amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum). Det er ofte dem man køber i supermarkedet og som planter til haven. Personligt synes jeg ikke særlig godt om dem. De er da velsmagende, men har absolut intet at gøre med det nordiske blåbær. De farver mindre og frugtkødet er mere grønt/hvidligt. Jeg synes også de er, i forhold til de nordiske blåbær, en anelse sure/syrlige.

Til snaps og almindelig smagsoplevelse bør man gå efter de nordiske blåbær. Jeg er sikker på en god planteskole også kan tilbyde buske af de nordiske blåbær til haven.

Og så lige en gammel og uprøvet snaps -

Livseliksir må da være det helt rigtige

90 g Aloë
40 g Pomeransskal
25 g Umodne pomeranser (de bedste kommer fra Sevilla, Spanien)
15 g Ensianrod
15 g Lærkesvamp
15 g Rabarberrod
15 g Teriak
10 g

Safran - snak med bankrådgiveren først, Safran er verdens dyreste krydderi. Prisen for Iransk Safran (bedste) er omkring 1.200€/kg.

4,5 liter Alkohol (de mener nok 90+% alkohol)
5,5 liter Vand (Hvis man bruger alm. Vodka eller Brøndum skal man bruge ca. 9 liter og ikke tilsætte vand)

Trækker i 8 dage. Derefter presses urterne og man tilsætter 5g Cognacessens (rigtig Cognac?). Efter urenhederne har sat sig til bunds filtreres blandingen.

Fra: Brændevinsgrisen af Holger M. Rasmussen og Johannes Larsen, Gyldendals Boghandel MCMXLVII (1947)

Nu er sådan ca. 8-9 liter snaps (når vand og alkohol blandes falder det samlede volumen) nok en stor mundfuld. Men hvis man dividerer droge mængden med 9 og bruger en liter Brøndum klar eller vodka rammer man ikke helt ved siden af.


Og så lige den uundgåelige reklame:

Hvis du synes om snapseklubben.dk så fortæl dine venner, bekendte, familie og alle andre om den. Jo flere der kender den jo bedre.

Og mens du er ved det - få dem til at melde sig til nyhedsbrevet.

Ellers er der ikke meget mere, så nu må jeg ud og lave lidt flere spændende kryddersnapse (og drinks).


Med venlig hilsen
Ole Koustrup Hansen

Ændringer af dit abonnement, Klik her .